Ensiapu koiran ripuli- ja oksenteluoireisiin

Koiralla esiintyy ripulia ja oksentelua satunnaisesti. Syitä tähän voivat olla maasta syödyt sopimattomat aineet, kuten kuolleet luonnoneläimet ja myrkkykasvit. Keväisin ja syksyisin esiityy ripuleita, joissa syynä on muutokset kasveissa. Keväällä lumen alta paljastuu homehtunutta heinää ja homemyrkkyjä, ja syksyllä ensi pakkasten ja lumien jälkeen kasveihin muodostuu homekasvustoa. Homemyrkyt usein kulkeutuvat lammikoihin, joista koirat juovat. Seurauksena voi olla äkillinen oksennus- ja/tai ripulikohtaus. Parvoviruksesta myrkytystapaukset erottaa ruumiin lämpötila. Myrkytystapauksissa lämpö on yleensä alle 38 astetta celciusta kun taas parvoviruksessa asteet kipuavat 40 asteen yläpuolelle. Lisäksi virustaudeissa eläin on voimaton. Virustauti vaatii yleensä eläinlääkärin hoitoa.

Kuumeettomissa tapauksissa (myrkytykset) kannattaa aloittaa kotihoito täydellisellä paastolla. Myös vesi on jätettävä pois. Kyytabletin kortisoni ja jokin suun kautta annettava antihistamiini rauhoittavat suolet nopeasti. Sopivan annoksen voi murskata esim. lusikalla ja levittää sormella eläimen poskien sisäpinnoille. Kortisoni levitetään yhteen ja antihistamiini toiseen poskeen, jolloin koira ei voi oksentaa lääkettä pois.

Erilaisten myrkytysten hoitoa voidaan täydentää parafiiniöljyllä. Se poistaa homemyrkkyjä elimistöstä nopeasti. Annostus on 20 ml 10 kg kohti. Se annetaan noin kaksi tuntia edellä mainitun lääkityksen jälkeen.

Koira ei kuivu pissaamalla. Se voi kuivua vain, jos se oksentaa tai ripuloi liikaa esimerkiksi ruokinnan tai juomisen seurauksena. Siksi ruoan ja veden kokonaan pois jättäminen on tärkeää.

Noin neljä tuntia lääkityksen aloittamisesta voi alkaa vuorokauden kestävän kermaviilikuurin. Esimerkiksi 10 -kiloiselle koiralle annetaan 0,5 dl kermaviiliä vahvasti sokeroituna neljän tunnin välein. Sopivana sokerimääränä voidaan pitää reipasta ruokalusikallista yhtä desilitraa kermaviiliä kohden. Sokeri ravitsee sekä koiraa että terveellisiä maitohappobakteereja eikä ärsytä vatsaa.

Huomioi, että pelkän veden antaminen voi jatkaa ripulia jopa viikolla.

Normaaliruokintaan voi siirtyä vähitellen noin puolitoista vuorokautta lääkehoidon aloittamisesta. Joskus lisälääkitys on tarpeen kahdeksan tuntia ensimmäisen lääkeannoksen jälkeen. Lääkkeiden annostuksen voi suhteuttaa ihmisille annettuihin suosituksiin.

Mikäli ripuli- ja/tai oksentelu jaktuu yli vuorokauden ja koira oksentaa kermaviilinkin, on käännyttävä eläinlääkärin puoleen.